Akabe Vakfı’nın temelleri, 1980’li yılların başlarında Kayseri’nin Develi ilçesinde Mustafa İslâmoğlu hocamızın öncülüğünde atıldı. “Şahsiyetli insan yetiştirmek” derdiyle çıkılan bu yolda ilk somut adım olarak öğrenci eyleri açıldı.
1989 yılında bir avuç gönüllünün cesaretiyle bismillah denilen bu yolculuğun rotası, vahyin mesajını evrensel vizyonda yayabilmek amacıyla İstanbul’a çevrildi.
Akabe, 1990 yılı İtibariyle vakıf hüviyetini alarak faaliyetlerini resmi bir zeminde sürdürmeye başladı. 1992 yılında Mustafa İslâmoğlu hocamız vakıf merkezinde 16 yıl boyunca sürecek olan “Tefsir Dersleri” nin startını vererek Kur’ani bakış açısına sahip akılların inşa edileceği bir süreci başlattı. Tefsir Dersleri Vahyin ışığında bir Hayat ve Vahyin aydınlattığı bir Dünya tasavvuruyla 2008 yılının Haziranına kadar Pazar günleri kesintisiz bir şekilde devam etti ve ‘Hitamuhu Misk’ isimli son ders ile Kur’an-ı Kerim’in Tefsiri tamamlandı. 1994 yılında tefsir derslerinin bereketi hissedilir hale geldi ve Topkapı Ulubatlıdaki, şu an hali hazırda hizmete açık olan Akabe Vakfı merkez binası inşaatı tamamlandı.
Bu yıllar içerisinde Mustafa İslâmoğlu hocamızın öncülüğünde yürütülen “Vahiy Merkezli Hayat” tasavvuru, birçok gönül insanının gerek emek, gerek fikri, gerekse maddi destekleriyle bir dizi sosyal projeye dönüştü. Özgün eğitim faaliyetleri, sesli görüntülü yayınlar, sosyal ve insani yardım faaliyetleri gibi başlıklar altında yürütülen proje ve faaliyetler sayesinde Türkiye ve Dünya genelinde birçok şehirden kişi ve gruplar ile iletişime geçilmesi sağlandı. Bu vesileyle farklı coğrafyalarda, kardeş dernek ve vakıfların kurulmasıyla, dalga dalga hayat bulan “Vahiy Merkezli Hayat” tasavvuru her geçen gün inşa edildiği temeller üzerinde yükselmeye devam ediyor.
2005 yılında Akabe gönüllülerinin öncülüğünde “Hilal Televizyonu” kuruldu. ‘Ekrana Gelen İyi Fikir’ sloganıyla çıkış yapan ve her ne koşulda olursa olsun temiz ekran ilkesinden vazgeçmeyen Hilal Televizyonu ‘insanlık adına yeni ve daha iyi bir senaryonun yazılmasına katkıda bulunmak için’ yayınına devam ediyor.
2007 yılında yine Akabe gönüllülerinin öncülüğünde “Yardımeli Derneği kuruldu. ‘İhtiyaçtan Doğan Bir Şefkat Hareketi’ sloganıyla yola çıkan dernek, “Veren El ile Alan El Arasında Hayır Köprüsü” oldu. Yardımeli “Karnıyla Birlikte Kafasını ve Kalbini de Doyur” ilkesini kendisine şiar edinerek çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.
2008 yılında yine Akabe camiasının öncülüğünde “Kur’an’i Hayat Dergisi” kuruldu. Kur’an’i hayat yayın ilkelerinden taviz vermeden, iki ayda bir olmak üzere yayın hayatına düzenli devam etmektedir.
2012 yılına gelindiğinde, insanlara Kur’an’ın mesajını doğru bir şekilde iletebilmek amacıyla “Kur’an Halkaları” projesi hayat buldu. Kur’an Halkaları Akabe’nin yetiştirdiği gönüllülerin öncülüğünde çalışmalarına devam etmektedir.
Vakfımızın faaliyetleri ve projeleri gönüllülerimizin gayretleriyle her geçen gün artarak devam etmektedir.